BAŞARILI FİRMA ÇOK ÜRETEN DEĞİL “KALİTELİ” ÜRETENDİR
Henüz altı yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen müşterilerine adeta altmış yıllık tecrübeyle hizmet vermeye devam eden YGMAK Makina müşterilerine kaliteli ürün ve satış sonrasında sağlamış olduğu hizmetlerle göz doldurmakta. Kısa sürede adından sıkça söz ettiren ve sektörünün öncü firmalarından olmayı başaran YGMAK Makina’yı Firma Genel Müdürü Alper Yiğiter ile konuştuk. ”İhracattaki başarıların asla tesadüf olmadığını” söyleyen Alper Bey elde ettikleri başarının ürün kalitelerinin göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Röportajımıza öncelikle sizi tanıyarak başlayalım, kendinizi tanıtır mısınız?
Tabi ki, 1991 yılında Konya’nın Ereğli ilçesinde dünyaya geldim, İlk ve orta öğretimimi Karaman’da tamamladım daha sonra İvriz Anadolu Öğretmen Lisesi’ni kazanarak Ereğli’ye kısa bir dönüş yapsam da bir sene sonra Karaman Anadolu Öğretmen Lisesi’ne geçiş yaparak lise hayatımı burada tamamladım. Lise hayatım dönemimde çok sosyal bir yaşantım oldu, bu süreçte çeşitli dergilerin çıkartılmasında ve Karaman çarşısında ki levhaların Türkçeleştirilmesi konusunda çalışmalar sergiledim. Ayrıca yine bu yıllarda yaz aylarında da İstanbul’dan getirttiğim çeşitli malzemeleri satarak ticaret hayatına giriş yapmış oldum. Daha sonra Pamukkale Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümünü kazandım ve lisans hayatımı burada tamamladım. Yine üniversite yıllarımda da çeşitli öğrenci topluluklarında önemli roller üstlenerek iş dünyası ile üniversiteyi birleştirmeyi hedefleyen projelerde yer aldım. Bu dönemde çok büyük firmaların sahipleri ile tanışarak güzel networkler oluşturdum. Lisans eğitimim sonrasında yurtdışında kısa bir dil eğitimi aldıktan sonra İstanbul’da kısa dönem olarak askerlik görevimi tamamladım ve Karaman’a dönüş yaptım. Askerden döndüğüm dönemde YGMAK makina rahmetli babam tarafından yeni kurulmuş ufak bir işletmeydi ve ailemin ısrarı üzerine YGMAK ’ta iş hayatına atıldım.
YGMAK Makine’ nin kuruluş sürecinden bahseder misiniz?
YGMAK Makina 2012 yılı başında Karaman sanayisinde ufak bir imalathane de üretimlerine başladı. Fakat müşterilerimizin güveni ve inancı neticesinde bu durum çok uzun sürmedi ve aynı yıl içerisinde Karaman OSB’de büyük bir atölyeye taşınmak durumunda kalındı. YGMAK kurulduğu yıl başladığı büyük projeler ile bu sektörde kalıcı ve güçlü bir firma olacağını en baştan göstermiş oldu böylece. 2014 yılında ise yine Karaman OSB’de 9000 m2 arsa üzerine kendi yerimizi inşa ederek şuan ki kullandığımız binaya geçmiş olduk.
Üretiminizde hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Yapmış olduğumuz makineleri ana hatlarıyla şöyle sıralayabilirim;
• Anahtar teslimi muffin kek üretim hatları
• Bisküvi sandviçleme ve paketleme besleme sistemleri
Bu iki kalem üzerine uzmanlaştığımız bir ürün yelpazemiz var dolayısı ile kek ve bisküvi üretimi yapan firmalar ile çalışmaktayız. Bunun yanında bu üretim hatlarında kullanılan ve diğer sektörlerde de ortak kullanım alanı bulunan bazı makineleri de sektörümüz dışında satabiliyoruz. Buna örnek vermek gerekirse kuru meyve üretimi yapan veya lokum üretimi yapan firmalar ile de çalışmalarımız oldu.
Satışını gerçekleştirdiğiniz ürün çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Bisküvi olarak bakarsak bisküviler fırından çıktıktan sonra bu bisküvilerin soğutulması, dizdirilmesi, kremalı veya marshmallowlu olarak sandviç haline getirilmesi veya havuzlarına jöle/krema doldurulması daha sonra istenilmesi halinde bunların çikolata ile kaplanması ve bu çikolatanın dondurularak paketlenmeye hazır hale getirilmesi ve paketleme makinelerine el değmeden beslenmesi gibi işlemler yapıyoruz. Bütün bunların full otomatik ve son teknoloji ile üretimleri ürünlerimizde mevcut.
Kek üretiminde müşterilerimize anahtar teslimi hatlar üretiyoruz. Mutfaktan başlayıp paketleme makinesine kadar komple makineleri üretip müşterilerimize teslim ediyoruz. İstedikleri tüm kek çeşitlerini bu hatlarda üretebiliyorlar. Bunlardan en çok dikkat çekenleri ise jöle dolgulu ve çikolata kaplamalı kekler oluyor.
Son dönemde en çok hangi ürününüz talep görüyor?
Açıkçası bu tarz bir ayırım yapmamız çok zor çünkü hem kek hem bisküvi grubunda sıkı bir şekilde sipariş alıyoruz. Yalnızca ülkeler arası damak zevkleri değişebiliyor bu da makinelerimizde ki eklentileri etkiliyor yalnızca. Kimi ülkeler daha yoğun tatları ve daha büyük ürünleri severken kimi ülkeler daha sade ürünlerden hoşlanabiliyor.
Müşterilerinize satış sonrası destek sağlıyor musunuz?
Satış sonrasında hangi ülke olursa olsun müşterilerimizin birebir fabrikalarına giderek yerinde hizmet veriyoruz. Gittiğimiz fabrikada önce makineyi kuruyoruz. Daha sonrasında buradan ürüncü arkadaşlarımızı fabrikaya göndererek listeyi ve formülasyonu çıkarmalarını istiyoruz. Malzemelerle ilk üretimi biz gerçekleştirmekteyiz. Hatta ilk bir iki hafta komple üretim bize ait bu sorumluluğu biz üstleniyoruz. Bu süreçte müşterimizden kişiler talep ederek eğitim vermeye ve elemanın konuyla alakalı bilmesi gereken her konuda yetiştirmekteyiz. Hem teknik manada hem elektriksel hemdeürün manasında tüm eğitimlerini birebir veriyoruz. Herşey rayına oturduktan sonra ülkemize geri dönüyoruz. Ülkemize döndükten sonra firma bir sıkıntı ile karşılaştığı takdirde makinelerimize uzaktan bağlanma özelliği olduğu için herhangi bir problemde bilgisayar üzerinden destek sağlayabiliyoruz. Eğer sorunu uzaktan bağlanma özelliği ile çözemediysek birebir eleman göndererek satış sonrasındada firmaya destek ve yardımcı olmaya devam ediyoruz.
Firmanız için 2018 yılı sizin için nasıl geçti 2019 yılına dair beklentileriniz neler?
2018 yılı bizim için güzel bir yıldı. Dolu dolu ve yoğun geçen bir sene olmasının yanında güzel ve büyük işler başardık. Yeni ülkelerle çalışma fırsatları yakaladık. Her sene ihracat yaptığımız ülke listesine ihracat yapmadığımız farklı bir kaç ülke ekleme taraftarıyız. Ufak bir makine dahi olsa yeni bir ülkeye gitmek, oraya adım atmak ve hizmet vermek istiyoruz. Mevcut pazarlarımızı korumanın yanında yeni pazarlara açılmak ve orada kendimizi göstermek için çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz.Ayrıca büyük kapasiteli güzel hatlar yaptık. Mevcut müşterilerimize yaptığımız ekstra makineler oldu. Bu yüzden 2018 bizim firmamız adına dolu dolu ve güzel geçti. Hem ekip sayımızı hem müşterileri sayımız bir önceki yıla göre arttı.
Benim için de 2018 yılı güzeldi. Yeni yerlere makine yapmak yeni ülkeler yeni kültürler görmek banada haz veriyor. Ayrıca makinelerimizde yeni geliştirdiğimiz özellikler ve bu özellikleri deneme sansımız oldu. Makinelerimiz için yapmış olduğumuz ekstra özellikler bizleri motive ediyor.Mesela makinelerimizin daha düzenli daha kolay daha hızlı çalışması için eklentiler yaptık. Mevcut makinelerimiz üzerinde bunları denedik ve başarı sağladık. Başarılarımıza başarı katarak geride bıraktığımız 2018 yılı ben ve firmam adına güzel bir yıldı.
2019 yılının güzel bir yıl olacağına inanıyorum.2019 yılına hızlı bir başlangıç yaptık. Şuanda 6 aylık üretim planlamamız dolu. Her sene olduğu gibi bu senede yeni ülkelere, yeni pazarlara açıldık ve bunun sonucunda yeni anlaşma yaptığımız müşterilerimiz oldu.
2019 yılında Balkanlarla doğru açıldık ve balkan ülkeleri ile de çalışmaya başladık.2019 yılındanda bu yüzden umutluyum güzel işler başaracağımıza inanıyorum.
Firmanızın ihracat potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz?
Şuanda neredeyse etrafımızda ki her ülke ile çalışma imkanımız oldu, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Cezayir, Libya, Mısır, Yemen, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan bunlardan bazıları. Hedefimizde ise tüm dünya ülkelerinde en az bir makinemizin çalışması var. Bu doğrultuda var gücümüzle çalışıyoruz, fuarlara gidiyoruz yeni insanlarla tanışıyoruz ve çok olumlu sonuçlar elde ediyoruz. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde çok daha fazla ülkede var olacağız.
Ar-Ge alanlarında YGMAK olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
TÜBİTAK destekli projelerimizde oldu.TÜBİTAK ile yeni bir makine geliştirme çalışması yaptık. Mevcutta olan bir makineyi daha farklı bir şekilde tasarladık.Bazı üretimsel sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefledik. Bununla ilgili bir proje yaptık, bu projedede başarılı olduk.TÜBİTAK’dan bu konuda destekte aldık. Artık makinemizi bu şekilde üretip bu şekilde satışa sunuyoruz.
Bir Ar-Ge ekibimiz var. Yeni projeler çizip ayırmış olduğumuz bütçe ile projeler üzerinde denemeler yapıp üretim sağlanıyor. Büyük kapsamlı birAr-Ge ekibi değil ama bizim makinelerimize yenilik katıp kolaylaştırabilecek bir ekibe sahibiz. Mevcut makinelerimiz üzerinde ‘’daha farklı neler yapabiliriz, nasıl işleyişi kolaylaştırırız?’’ gibiçalışmalarımız var. ‘’Müşterilerimizin iş hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz, nasıl yenilikler ve çözümler üretip sunabiliriz?’’ bunun peşindeyiz.
Sektörde yaşanan problemler sizce neler?
Kendi şehrimden yola çıkarak konuya bakacak olursam kalifiyeli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun haricinde yeterli mekaniğe, kaplama vb ulaşmamız birçok şehre göre daha zor. İstanbul gibi büyük şehirlerimizde daha fazla imkan mevcut ama Karaman gibi daha küçük şehirlerde çalışılacak laboratuvar bulmak ve parçaları test ettirmek zorlaşıyor.
Bizlerde çözüm olarak daha büyük şehirlere parçaları göndererek analiz yaptırıyoruz. Eleman konusunda da kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz.Vasıfsız olarak bünyemize dahil etmiş olduğumuz elemanlara eğitimler vererek hem onları iş hayatına hazırlıyor hemde her geçen gün deneyimli ve tecrübeli çalışma ekibimizin sayısını arttırıyoruz.
İş temponuz dışında vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz? Hobileriniz neler?
İş temposu dışında da yoğun bir hayatım var açıkçası. Yaz aylarında vazgeçilmez tutkum olan motosikletim ile bolca vakit geçiriyorum, arkadaşlarımla fırsat buldukça yol yaparak ve yeni yerler keşfederek hayata dahil oluyorum. Kışın ise daha çok offroad ile vakit geçiriyorum, 4 çeker bir aracım var arazi şartlarına uygun hazırlanmış ve yine bu işe gönül vermiş arkadaşlarım var. Onlarla beraber doğayı keşfedip şehrin sıkıntısından ve stresinden bol bol kaçıyorum. Hava şartları uygun ise bunu kamp kurarak daha da uzun hale getirmeye çalışıyorum. Daha az uyu daha çok yaşa tam bana uygun bir cümle aslında.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Türk halkı olarak hem ekonomik hem de kültürel olarak çok daha ileri noktalarda olmayı hedeflemeli ve çalışmalarımızı bunun üzerine inşa etmeliyiz ve bu doğrultuda çok çalışıp hızlı yol kat etmeliyiz. Umarım 2019 yılı herkes için güzel bir yıl olur.