SİME-SEN Orta Anadolu Bölge Başkan Yardımcısı ve Konya İl Başkanı Fehmi Mıngır, Metropol Dergileri’nin sorularını yanıtladı. Sendika olarak yıllardır görmezden gelinen bir zümrenin feryadını dile getirip, kazanımlar elde etmeye çalıştıklarını vurgulayan Mıngır; “Üniformalı personelin yaptığı her faaliyetin tamamlayıcı bir unsuru olarak görev yapmanın haklı gururunu yaşadığımızı dile getirmenin yanı sıra, şehit ve gazi olan her mesai arkadaşımızın da acısını derinden hissediyoruz.” Dedi. Röportajımız aşağıda…
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
11 Nisan 1969 Konya Meram doğumluyum. Altınçeşme olarak bilinen Cumhuriyet İlkokulu, Karma Ortaokulu ve Ticaret Lisesi’nden sonra Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nde üniversite eğitimimi tamamlayarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisansımı yaptım. Kamu görevine 1996 senesinde 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda memur olarak başladım ve halen görevime devam etmekteyim. İyi bir Konya ve Konyaspor sevdalısı olarak futbol, yüzme, dağcılık, yamaç paraşütü hobilerim arasındadır. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Sivil Memurlar Sendikası’nın kuruluş süreci hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? SİME-SEN hangi kurumlarda faaliyet yapmaktadır.
Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) 2011 yılında sosyal medya üzerinden sendika platformu olarak bir araya gelen kişiler tarafından kurulmuş, 2011 yılında sendikal yasak olmasına rağmen Ankara Valiliği’ne resmi başvurusunu yaparak sendika kurma işlemi akabinde yürütülen hukuki süreç sonucunda da Anayasa Mahkemesi’nin 2013 yılında verdiği kararla sendikal yasak kaldırılarak resmen ve hukuken tescillenmiştir. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 01 No’lu hizmet kolu olan BÜRO, BANKACILIK ve SİGORTACILIK HİZMET kolunda sendikal faaliyetlerine başlamıştır. TBMM ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de sendikal özgürlüğü kazandırmak için aynı süreç yaşanmıştır.
Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) Türkiye Büyük Millet Meclisi, Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi stratejik kurumların yanı sıra içinde bulunduğumuz hizmet konunda sendikal faaliyetler yürüten bağımsız BİR SİVİL TOPLUM kuruluşudur.
Sime-Sen Konya İl Başkanı olarak kaç yıldır bu görevi yürütmektesiniz?
SİME-SEN Sivil Memurlar Sendikası Konya İl Başkanlığı’na 20 Temmuz 2018 tarihinde geldim. Genel merkezimizin bölgeselleşme çalışmaları sonrasında Sime-Sen Orta Anadolu Bölge Başkanlığı kuruldu. 03 Temmuz 2022 tarihinde yapılan seçimlerden sonra Orta Anadolu Bölge Başkan yardımcılığına seçildim. Halen Konya İl Başkanlığı ve Orta Anadolu Bölge Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim.
SİME-SEN’in hizmetlerinden bahseder misiniz?
SİME-SEN olarak amacımız; üyelerimize çalıştıkları kurumlarda çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlarda hukuki destek sağlamak. Bu hukuki destek, ilk savunma aşamasından başlayıp gerekirse Bölge İdari Mahkemesi’nde SİME-SEN’in kadrolu avukatları tarafından davaları açılarak takip edilmeyi de kapsamaktadır.
Hizmetlerimiz arasında ayrıca sendikamızın faaliyet gösterdiği kurumların açtığı “görevde yükselme ve unvan değişikliği” sınavlarında yayımlanan, sınav mehazına göre özenle hazırlanmış kitabın üyelerimize ücretsiz dağıtılması, indirimli dershane anlaşması, uzaktan eğitim verilmesi ve alanında uzman kişilere tüm imkânları sendika tarafından hazırlanan yüz yüze eğitim verilmesi de yer alır.
Sendikamız üyelerine sosyal ve kültürel açıdan çeşitli destekler sağlamakla birlikte yine tüm üyelerine üyelik başlangıcından sonlanmasına kadar geçen sürede ferdi kaza sigortası yapmaktadır.
SİME-SEN’e kimler üye olabilir? Üye olmak için belli şartlar ve üye olduktan sonra uyulması gereken kurallar var mı?
SİME-SEN’e 01 BÜRO BANKACILIK ve SİGORTACILIK Hizmet Kolunda faaliyet gösteren kamu kurumlarında çalışan 657 Devlet Memurları Kanun’una tabi çalışan tüm devlet memurları üye olabilir. Üye olabilmek için üyelik formunun doldurulup SİME-SEN Genel Merkezine ulaştırması yeterlidir.
SİME-SEN’e üye olmak kişiye nasıl avantajlar sağlıyor.
Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz üzere SİME-SEN sendikası üyesi için özelde; hukuk, eğitim, sosyal, kültürel özlük, mesleki hak ve menfaatlerini korumayı ve geliştirmeyi sağlayıcı avantajlar elde etmek için çalışmalar yapmakla birlikte genelde; ülkemizde cereyan eden her türlü adaletsizlik, haksızlık ve hukuksuzluğa karşı çıkmayı temel amaç sayar. Bu nedenle sendikamız, üyelerinin güvenli bir limanıdır.
Üyelerinizden sizlere gelen talepler genelde hangi konularda oluyor?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 232. ve 233. maddelerinin iptali, faaliyet gösterdiğimiz kurumlarda çalışan sivil memurlarının Ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması, Milli Savunma Bakanlığı’nda çalışan rütbelilerin yararlandığı fiili hizmet zammından sivil memurların da faydalandırılması, kurumda eşit görev dağılımı, sivil memurların sosyal tesislerinin OLMAMASI ve askeri personelin kullandığı sosyal tesislerden geçerli hiç bir gerekçe olmadığı halde FAYDALANDIRILMAMASI gibi uygulamaların biran önce çözümlenmesi, fazla mesai ve nöbetler için maddi karşılık alınması, tayin atama ve becayiş başvurularının cevapsız bırakılması veya geçersiz sebeplerle iptal edilmesinin önüne geçilmesi, kurumda çalışan sivil memurların lojman payının az olması sebebiyle kira yardımı yapılması ya da personelin lojman payının %20 yapılması, nöbet hizmetleri 657 Sayılı Kanuna tabi olmasına rağmen, 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu işaret edilerek karşılığının verilememesi sorununun çözümlenmesi, Devlet Personel Dairesi Başkanlığı envanterinde sivil memur karşılığı kadro ve görevle ilgili bilgilendirmeler olmadığı için “çalışırken” ve “emeklilikte” maddi manevi kayıplar yaşanması probleminin çözülmesi, Sivil memurun 211 sayılı iç hizmet kanununa karşı tüm bağlayıcıların karşılığında maddi kazanımlarında verilmesi, kadrosu farklı olmasına rağmen sözlü emir ile memurun rızası olmadan başka görevde süresiz çalıştırılması, Kadrolara ait görev tanımları yapılamadığı için kadro dışı görevlendirilmeler, amirin mezuniyet seviyesinin memurdan düşük olması pozisyonunun engellenmesi vb daha birçok başlıkta üyelerimizin talepleri olmaktadır.
SİME-SEN olarak önümüzdeki süreçteki planlarınız ve hayata geçirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?
Bu soruya en güzel cevabı sendikamızın misyonu vermektedir. Ama kısaca şöyle ifade edebilirim. Sendika olarak yıllardır görmezden gelinen bir zümrenin feryadını dile getirip, kazanımlar elde edebilmek. Bunu sağlamak için de var gücümüzle çalışıyoruz. Sorunlarımızı çözüm önerileriyle birlikte dile getirip, yüce devletimizin ilgili makamlarına ileterek çözüme kavuşturulması noktasında girişimlerde bulunuyoruz.
Faaliyetlerinizi ya da kararlarınızı gerçekleştirme noktasında yeterli desteği alabiliyor musunuz?
Bu konuda maalesef üyelerimizden yeterli desteği ALAMAMAKTAYIZ. Bu konuyu şöyle açabiliriz; sendikamızın faaliyet gösterdiği kurumlar çalışma koşullarının zor olduğu kurumlar. Aynı zamanda memur arkadaşlarımız tabi oldukları disiplin kanunlarından dolayı bazı çekinceler de yaşamakta. Durum böyle olunca sorunların çözümünde karşılıklı aksiyon almak da güçleşiyor. Dolayısıyla yasal tüm izinleri alınmış eylem kararlarında (basın açıklaması, sosyal medya) üyelerimizin katılımı yeteri kadar olmayıp, sosyal medyada organize olamamakta bu da eylemin etkinliğini azaltmaktadır.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son yıllarda dünyayı saran ekonomik sıkıntılar ülkemizi de derinden etkilemeye başlamıştır. Sosyal ve ekonomik hayatta da derin çatlaklar oluşturan döviz artışı ve buna bağlı olarak kat ve kat artan yakıt fiyatları başta olmak üzere günlük tüketim ürünlerinin fiyatlarındaki artış hepimizin ana gündem maddesi haline geldi.
Ekonomiye hayat verecek olan kişiler alt gelir guruplarıdır. Bu kişilerin gelirlerinin %90’ı gıda, ulaşım ve barınma harcamalarını kapsamaktadır.
Dolar ve altın fiyatları karşısında birikim sahibi üst gelir gurubu olan kişiler timsah gözyaşları dökerken, tek gayesi çocuklarına helal lokma götürmek olan kişiler bir kez daha devletinin yanında olduğu mesajları vermektedir.
Ekonomiyi canlandırma hedefi ile mücadele eden maliye artık bütçenin yönünü gerçek ihtiyacı olan kişilere yöneltmelidir.
Belki birkaç yıl asfalt olmadan da yollarda yürüyebiliriz fakat halkımız tencereleri dolmadan sağlıklı çalışacak gücü bulamaz.
Zorunlu fatura giderleri dahi artık ödenemez hale gelmiştir. Personel istihdam rejimi tekrar gözden geçirilerek ekonomiye maliyeti daha az olan hizmet sınıflarına yönelinmelidir. Kamuda herkesin görebildiği israfın önüne geçilmeli ve israftan edilen tasarruf alt gelir guruplarına pay edilmelidir.
Halkımızın siyasi tercihlerini ekonomi üzerinden yönlendirmeye çalışan kişiler ve uluslararası kuruluşlar, asgari ücretliler, Kamu çalışanları, emeklileri vicdanları ve cüzdanları arasında bırakmaya çalışmaktadır.
15 Temmuz gecesinde ülkesine bayrağına ve demokrasisine canı pahasına sahiplenen halkımıza bu sefer de ekonomiye sahip çıkma fırsatı verilip gelirleri artıracak projeler ve destekler hayata geçirilmelidir.
Sendikamız SİME SEN olarak Milli Savunma Bakanlığı bağlılarının en büyük sendikası olarak faaliyetlerimizi artan bir üye desteği ile sürdürmekteyiz. Bu çalışmalarımızın karşılığı olarak, Milli savunma Bakanımız ve İçişleri bakanımızdan kurumlarında görev yapan Sivil Devlet Memurlarına sahip çıkmalarını bir kez daha talep etmekteyiz. Üniformalı personelin yaptığı her faaliyetin tamamlayıcı bir unsuru olarak görev yapmanın haklı gururunu da yaşadığımızı dile getirmenin yanı sıra, şehit ve gazi olan her mesai arkadaşımızın da acısını derinden hissediyoruz.