DGN Danışmanlık ve İnsan Kaynakları şirketi sahibi Ayşe Nur Doğan ile firmanın kuruluşu ve hizmet verdikleri alanlar hakkında konuştuk. Sektöre dair merak edilenler röportajımızda. Keyifli okumalar…
Özel İstihdam ve İnsan Kaynakları sektörüne nasıl adım attınız ya da neden tercih ettiniz?
Özel İstihdam ve İnsan Kaynakları sektöründe ki araştırmaları incelediğimde bu alandaki boşlukları gördüm ve sektöre yönelik neler yapabiliriz diye araştırmaya başladık. Bu alandaki eğitimlerimi aldıktan sonra DGN Danışmanlık ve İnsan Kaynakları şirketini kurduk. Ardından da İŞKUR Özel İstihdam Bürosu olmak için yasal başvurumuzu yaptık. Onaylandı ve Türkiye Cumhuriyeti Tam Yetkili İŞKUR İstihdam Ofisi olarak faaliyete başladık.
Her isteyen kişi ya da şirket İŞKUR Özel İstihdam Bürosu olabiliyor mu?
Koşullara uyan kişi ya da şirketler İŞKUR tarafından uygun görülürse olabilir. Öncelikle adli ve mali sicilin temiz olması gerekiyor, parasal teminatı verebilmeniz de şart. 4 yıllık işletme ya da benzeri fakülte mezunu imza yetkilisi gerekiyor. Ayrıca şirket ofisinin görüşme birimleri, bekleme salonu gibi alanları sağlayabilecek belli büyüklükte olması koşulu da aranıyor. Başvurudan sonra İŞKUR ekip halinde gelip ofis denetimini yapıyor. Biz bu süreçleri yerine getirdik, İş Kurumu Genel Müdürlüğü Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü onaylı belgemizi aldık ve duvarımıza da astık.
Faaliyet alanlarınız neler?
Şu anda ulusal ve uluslararası iş gücü uzmanıyız… İş arayanlarla eleman arayanları buluşturuyoruz. Aracı kurum olarak Türk işçilere de iş buluyoruz ya da işverene Türk işçi temin ediyoruz. Yabancı uyruklu olan kişilerle onların kriterlerine uygun eleman arayan işverenleri de buluşturuyoruz… Hasta ve Yaşlı bakıcısı, Çocuk ve Bebek bakıcısı, Refakatçi, Ev yardımcısı, Oyun ablası alanlarında yatılı, gündüzlü olarak hizmet vermekteyiz.
Siz yabancı uyruklu eleman arayan ya da çalışanlara ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Oturum izinlerinde ve çalışma izinlerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca ihtiyacı olan kişi ve ailelere ihtiyaca göre çocuk bakımı, hasta ve yaşlı bakımı, ev yardımcısı, refakatçi gibi alanlarda yabancı uyrukluların istihdamını sağlıyoruz…
ÇALIŞMA İZNİ ŞART!
İş yerlerinde işverenin ya da elemanın memnuniyetini ya da şikâyetlerini izliyor musunuz?
Elbette. Bir hafta süresince verdiğimiz personeli değerlendiriyoruz. İşveren memnun değilse, hiçbir mağduriyet yaşatmadan yeni bir eleman öneriyoruz. Mesela kimi aileler Türkçe bilen yabancı çalışan istiyor ya da Türk yemeklerini yapmayı bilen birini istiyor. Kimisi de ağır, yatalak hastaya bakabilecek nitelikte eleman istiyor. Kimi çalışan çok ağır hasta bakımının yanı sıra ev temizliğini üstlenmek istemiyor. İhtiyaca ve karşılıklı kriterlere uygun görevlendirme yapmaya özen gösteriyoruz. Bir sorun, bir problem olduğu zaman hem işverenimiz ile hem de personelimiz ile irtibata geçerek sorunu çözmeye çalışıyor, ayrılmak isterse de yardımcı oluyoruz.
Türkiye’de yabancı çalışan neden tercih ediliyor? Yabancı bakıcıların tercih nedeni nedir?
Kadınların 24 saat yatılı çalışması Türk aile yapısına çok fazla uymuyor. Türkiye’de son yıllarda yaş ortalaması arttı. Yaşlılıkla birlikte gelen birtakım hastalıklar da var, bu da bakıcı ihtiyacını ortaya çıkardı. Öte yandan pek çok ailede kadın da aktif olarak iş yaşamında. Dolayısıyla kimi zaman hasta, yaşlı ebeveynlerin, kimi zaman da çocukların bakımı için desteğe ihtiyaç oluyor.
Merdiven altı denilen yöntemlerle kaçak yabancı istihdamının yapıldığı; kimi zaman da yabancıların ülkelerinden istihdam vaadiyle getirilerek mağdur edildikleri biliniyor. Bu konuda ne diyeceksiniz? Merdiven altı istihdamın sakıncaları neler?
Biz hizmet verdiğimiz tüm işverenlere ve yabancı uyruklu kişilere, mutlaka çalışma izni almalarını öneriyoruz. Zira çalışma izni olmadan yabancı çalışanı istihdam etmenin yasal sonuçları, yaptırımları var. Ağır para cezaları söz konusu… Kayıt dışı yabancı çalışan istihdamına yönelik denetimler çok arttı. Artık devlet bu işi ciddi takip altında tutuyor. Ne yazık ki bu sektörde merdiven altı çalışan, yasal hiçbir yetkisi olmayan kişi ve gruplar var. Bunlar hem işvereni hem de çalışanı mağdur ediyor. Kimi zaman işverene kaçak duruma düşmüş olan yabancı çalışan gönderiyorlar. Artı kayıt dışı aracılık hizmeti yaptıkları için hem kendileri vergi ödemiyor hem de kaçak çalışan yabancıdan devletin vergi, harç ve SGK primi kaybı oluyor. Kayıt dışı istihdam oluştururken, yaptırımlar konusunda işvereni ya hiç bilgilendirmiyor ya da eksik bilgiyle yanlış yönlendiriyorlar. Diyelim ki, yabancı çalışan iş kazası geçirdi; sağlık sigortası yok! Tedavi olamayacak. İşverenin cezaları daha da katlanacak. Ayrıca bu gibi kişi ya da kişiler hem işverenden hem de çalışandan komisyon alarak yasayı ihlal ediyor. Biz asla çalışanlardan hizmet bedeli almıyoruz. Ofisimizin duvarına “4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince iş arayanlardan ücret alınması yasaktır” yazısını çerçeveletip astık.
Peki, yabancı çalışana ya da işverene öneriniz nedir?
İşverenlere çağrımız; her koşulda yasal yollardan personel temin etmeleri ve yasal koşulları yerine getirerek çalıştırmalarıdır. Biz bu işi olması gerektiği gibi ve yasalara uygun bir şekilde yapmak için çalışıyoruz ve bu konuda taviz vermeksizin böyle de devam edeceğiz… Yabancılar da Türkiye’ye kendilerini iş vaadi ile davet eden kişi ya da kurumların güvenilir ve ciddi olup olmadıklarını araştırsınlar. Artık internetten her türlü bilgiye ulaşılabiliyor. Kişi ya da firmanın İŞKUR Özel İstihdam Bürosu olması önemli bir güvenlik bariyeridir. Zira devlet yani İŞKUR belgeyi her isteyene vermiyor. Daha önce de söylediğim gibi adli ve mali sicilin temiz olması şart! Biz hem işverene hem de yabancı çalışanlara çağrı yapıyoruz, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalansınlar, hiç olmazsa ofisimizden bilgi almaya gelsinler. DGN Danışmanlık ve İnsan Kaynakları kurumsal web sitemiz ailedenbiri.com.tr’dan bize ulaşabilirler.